Provedba aktivnosti mentoriranja

mentorTijekom siječnja i veljače ove godine, u okviru projekta "Aktivni u zajednici" za nezaposlene korisnike projekta provedene su aktivnosti mentoriranja.

Cilj mentoriranja je osnaživanje i motiviranje nezaposlenih korisnika za uključivanje u društvenu zajednicu odnosno tržište rada. Informiranje o pravima i mogućnostima u području zapošljavanja i samozapošljavanja sukladno potrebama i interesima korisnika.

Ukupno je kroz 40 sati mentoriranja razgovarano s petnaest korisnika. Svi korisnici primili su podršku kroz savjetodavni rad sa stručnjakom pri čemu je polaznicima omogućeno da kroz individualni pristup, potpuno otvoreno razgovaraju o svojoj problematici, iskustvima, ciljevima i eventualnim preprekama i/ili nedoumicama. Velik dio njih istaknuo je kako im je iznimno važno i drago da se netko interesira za njihovu situaciju, sluša ih i stoji na raspolaganju za daljnje informacije. Naime, savjetodavni rad je iznimno važan za nezaposlene osobe koje su već duži period zakinute za mogućnost svakodnevnog rada i stvaranja od kojeg mogu ostvariti dohodak i doprinijeti obiteljskom budžetu kao i svakodnevnog socijalnog kontakta. Činjenica je da rad osim ekonomske funkcije ima i psihosocijalnu koja se upravo kroz ovo mentorstvo pokazala izrazito značajnom.

 

Nadalje, za korisnike sukladno njihovim potrebama i interesima, istraživane su mogućnosti zapošljavanja te svih potrebnih predradnji. Kao što su mogućnosti edukacije te zakonski okviri za pokretanje poslova. Poseban interes korisnici su imali za pokretanje OPG i/iIi osnaživanje postojećeg, pokretanje robinzonskog turizma, potom za mjere podrške koje država pruža za pokretanje vlastitih poslova, mogućnosti rada i zapošljavanja umirovljenika s obzirom na dob pojedinih korisnika, te izradu životopisa.

Sukladno navedenom savjetovalo se o potporama koje se mogu dodijeliti nezaposlenim osobama za pokrivanje troškova za osnivanje i započinjanje poslovanja poslovnog subjekta u sljedećim organizacijskim oblicima - obrt, trgovačko društvo, samostalna djelatnost i ustanova.

O cilju mjere, ciljanim skupinama, trajanju mjere, visini subvencije i prihvatljivim djelatnostima. Također su informirani o prihvatljivim troškovima fiksnog i varijabilnog iznosa, kriterijima i ocjenjivanju. Zatim o mogućnostima obrazovanja osoba prijavljenim u evidenciju nezaposlenih osoba i ostalih tražitelja zaposlenja koju vodi HZZ, za stjecanje kompetencija za novo zapošljavanje ili zadržavanje postojećeg radnog mjesta u zanimanjima traženim na tržištu rada.

Nadalje o tome kako pokrenuti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, o kakvom je organizacijskom obliku riječ te koja su dva modela moguća s obzirom na Zakon o poljoprivredi. informirani su o koracima i dokumentaciji potrebnoj za pokretanje OPG-a, koji dokumenti su potrebni za upis u Upisnik OPG-ova, koje djelatnosti mogu obavljati te koje mjere mogu koristiti, primjerice M6 — Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja. Pribavljeni su kontakti potrebnih ureda i slično. Također sukladno potrebama informirani su o zakonskim uvjetima i mogućnostima u pogledu formiranja robinzonskog turizma na OPG.